با پپتایدها به طور کامل آشنا شوید
چرا پپتایدها برای بدن مفید هستند و چگونه آنها را به بدن برسانیم؟
حتما شما هم تا به حال شایعات زیادی پیرامون پپتایدها به عنوان مواد ضد پیری شنیده اید! ترکیباتی که موجب نرم شدن، ترمیم کردن و آبرسانی به پوست میشوند. اما آیا تا به حال فکر کرده اید که پپتاید چیست و دقیقا چه اثری بر پوست شما میگذارد؟؟؟
مهمتر از این، آیا مصرف این ترکیبات به عنوان محصولات مراقبت از پوست، ارزش پرداخت هزینه های گزاف را دارد؟
در اینجا برای شما آشکار خواهیم کرد که:
- چه رازی در پشت عملکرد پپتایدهاست؟
- اثر واقعی پپتایدها بر پوست ما چیست؟
- چگونه پپتایدهای مورد نیاز بدن را دریافت کنیم؟
- بهترین فرمول پپتاید-تزریقی برای مراقبت از پوست چیست؟
مفاهیم اولیه: پپتاید ها چه هستند و چه نقشی در بدن و یا پوست دارند؟
پیش از دانستن درمورد پپتاید باید با مفهوم آمینو اسید ها آشنا شویم.
پپتایدها از زنجیره های اسید آمینه ای تشکیل شده اند که بلوک های ساختمانی هستند و پروتئین های بدن ما همچون کلاژن های پوست را میسازند. پزشک متخصص پوست و نویسنده مشهور اهل نیویورک، دکتر ویتنی بو میگوید: ” بدون پروتئین ها ما شاهد چروک ها، شکنندگی ناخن ها و خشکی و شکنندگی مو ها خواهیم بود. “
دکتر دین ماز رابینسون عضو موسسه پوست شناسی مدرن در آمریکا (شهر وست پورت) نیز میگوید: ” پپتاید ها به عنوان بلوک های ساختمانی، نه تنها در ساختن کلاژن های جدید بلکه در تشکیل فیبرهای الاستین نقش دارند. این فیبرها بلوک های ساختمانی پوست ما هستند و موجب استحکام و انعطاف پذیری آن میشوند.”
پپتایدها علاوه بر اینکه در ساختار و عملکرد (عواملی از قبیل استحکام، بافت و ظاهر کلی) پوست نقش اساسی دارند، در تک تک سلولهای انسان یافت شده و نقش مهمی در عملکردهای بدن، اغلب به عنوان پیامرسان زیستی ایفا میکنند.
دکتر رابینسون همچنین اظهار میکند که؛ “ما انسانها همیشه و در همه حال به پپتایدها نیاز داریم. کمبود پپتاید عملکردهای بدن را مختل مینماید. پپتایدها هزاران نقش در بدن دارند؛ از تشکیل بلوکهای ساختمانی آنزیمها و هورمونها گرفته تا تشکیل منبع انرژی.”
چگونه پپتایدها از پوست مراقبت میکنند؟
شاید این سوال برایتان پیش آید که اگر پپتایدها در بدن وجود دارند، چرا به پپتایدهای بیشتری نیاز داریم؟ پاسخ این سوال، براساس بررسی محققان، سالخوردگی یا پیری است. دکتر رابینسون میگوید: ما بعد از 30 سالگی، به ازای هر یکسال افزایش سن، یک درصد از باقی مانده کلاژن بدنمان را از دست میدهیم! همچنین کانالهای ارتباطی که به طور طبیعی در پوستمان هستند نیز به مرور زمان کند میشوند (و منجر به پیری پوست میگردد).
اما مصرف زیاد پپتایدها بر روی پوست نیز الزاما منجر به جذب بیشتر آنها در بدن نمیشود. براساس فرمایشات دکتر بو، نحوه عملکرد پپتایدها تا حدودی پیچیده است: “بدن شما پپتایدها را به عنوان سیگنالهای نیاز به درمان تلقی میکند. این سیگنالها به بدن میگویند که میزان بیشتری کلاژن برای مناطقی از بدن که احتیاج بیشتری به کلاژن دارند را تولید کند. به طور مثال اگر شما دچار آسیبی در قوزک پایتان شدهاید، این پپتایدها به بدن شما سیگنال میدهند که فرآیند بهبود را در ناحیه مفصل ها متمرکز کند. و یا اگر پوست شما دچار پیری زودرس شده است، پپتایدهای مذکور به پوست سیگنال میدهند که تولید کلاژن و حتی هیالورونیک اسید را افزایش داده و پوست شما را ترمیم و سالم کند. وقتی شما مواد پپتایدی را در قالب آبرسان یا سرم بر روی پوستتان مصرف میکنید، پوست شما گمان میکند که دچار آسیب یا زخم شده است و فرآیند افزایش تولید کلاژن را فعال میکند.”
بنابراین در روند مراقبت از پوست، همه پپتایدها به طور یکسان عمل نمیکنند. دکتر رابینسون بیان میکند که “اگرچه صدها نوع پپتاید وجود دارد اما فقط پپتاید های خاصی هستند که بر روی پوست اثر میگذارند. به طور مثال، پپتایدهای نگهدارنده، وظیفه انتقال ذرات معدنی به پوست را با هدف افزایش کلاژن دارند. این در حالی است که پپتایدهای باز دارنده آنزیمها، روند شکست کلاژنهای طبیعی پوست را کند میکنند. پپتایدهای سیگنال نیز با ارسال پیامهایی به قسمتهای مختلف پوست منجر به افزایش کلاژن، الاستین و سایر پروتئینها میشوند. هچنین پپتایدهای نئوروترنسمیتر که به عنوان ترکیبات “مشابه بوتاکس” شناخته میشوند، با ممانعت از ترشح مواد شیمیایی که باعث انقباض و خط افتادن پوست میشوند، چروکها را هموار مینماید.
چگونه پپتاید بیشتری دریافت کنیم (به بدن برسانیم)؟
دکتر بو راه بهبود وضعیت پوست را دریافت پپتاید با مصرف محصولات مراقبتی پوست میداند. او همچنین بر اهمیت توجه به فرمولاسیون این محصولات، پایداری ترکیبات و توانایی آنها در نفوذ به پوست تاکید میکند. بنابراین در این زمان، مشورت با یک متخصص پوست میتواند مفید باشد.
پیدا کردن نوع درست محصول ممکن است راه درازی را پیش پای شما بگذارد. برای مثال، دکتر رابینسون پیشنهاد میکند که به جای انتخاب یک پاک کننده سرشار از پپتاید، به سراغ محصولاتی بروید که به راحتی پوست را کاملا شسته و تخلیه نمیکنند، ترکیباتی مثل آبرسان ها (مرطوب کننده ها)، کرم دور چشم یا سرمها. او همچنین انتخاب محصولاتی با پپتایدهای مسی را توصیه میکند. این ترکیبات نه تنها باعث تولید کلاژن شده بلکه منجر به نگهداری و پایداری کلاژن تولیدی میشود. او همچنین جستجو برای محصولات دارای ترکیبی از نیاسینامید، ویتامین C وآنتی اکسیدانتها به همراه پپتایدها را توصیه مینماید. یکی از محصولات پیشنهادی ایشان کرم ضد چروک و جوان کننده و کلاژن ساز آمینو پپتاید فور اور بلوم است.
دکتر رابینسون به شما پیشنهاد میکند که پس از یافتن کرم یا سرم مناسب پوستتان، دو بار در روز آن را به صورت لایه ای زیر مواد آرایشی و یا ضدآفتاب مصرف نمایید.
علاوه بر محصولات موضعی، غذاهای غنی از کلاژن مثل آبگوشت (خوراک یا سوپ!) استخوان و یا اضافه کردن مکمل قابل اطمینان کلاژن به رژیم غذاییتان نیز میتواند اثرات قابل توجهی روی پوست شما بگذارد.